O zi la stâna lu nea'ALEXEI



O zi la stâna lu Nea'Alexei...


Ciobanii de aici de la noi, traiesc ca acum o suta de ani, si pentru ei, viata, are un alt rost. Am incercat sa traim, o singura zi, la fel, si nu ne-a fost deloc usor. Pastorii din HÂRTOAPE nu asteapta ivirea zorilor ca sa inceapa ziua. Cand soarele se arata din ceata dealurilor, mioarele trebuie sa fie gata mulse si pregatite pentru pasune.

O zi la stina de oi, este o experienta provocatoare, dar cu satisfactii unice. Familia Guţu din s.Gaşpar se ocupa de oierit de doar câţiva ani. Barbatii vad de oi, dar telemeaua delicioasa iese din mana femeilor.

In toata zona nordica , peisajul iti taie respiratia, si gasesti mereu ceva de facut. 

Animalele sunt crescut pe un teren de 40 arii,suprafață luată în arendă de la Primărie. Fermierul plătește impozitul de lei pe an pentru fiecare cap de caprina si ovina ,cat si impozitul pe păşune .

Pentru ciobanul ALEXEI care provine de loc din satul meu de bastina , o zi normală de muncă începe  la 4 dimineața cu primul muls. Împreună cu familia sa de angajați ai săi reușește să mulgă în 1 ora 150 de oi. Pe parcursul zilei oile și caprele mai sunt mulse de încă 2 ori.

Din producția de lapte, ciobanul ALEXEI  preferă să faca caș sau brânză.  „Cașul îl vindem pe kilogram“ spune ciobanul sef ALEXEI.

 Spre exemplu de Paște a vândut  mieii, dar banii obținuți i-a investit în stână.

Ciobanul  spune că îi este greu să se descurce cu stâna, pentru că nu are piață de desfacere pentru brânză. O gură de oxigen pentru cioban o reprezintă doar cumparatorii fideli si apreciatorii de calitatea casului pur ecologic si natural....


CALĂTOR pe Pământ.. 12.07.2017.

Комментарии