- Serviciul divin al Bisericii Ortodoxe consta din totalitatea rugaciunilor, cantarilor si randuelilor, savarsite dupa anumite reguli stabilite de biserica.
- La baza serviciului divin crestin ortodox este pusa savarsirea tainei sfintei impartasiri.Aceasta taina este o jertva noutastamentara ,fara sange, care a inlocuit jertvele din Vechul testament.Ea a fost instituita de Mantuitor pentru comuniarea credinciosilor a puterii mantuitoare a mortii Sale pe cruce. Mantuitorul a stabilit si alte taine, pentru, a transmite credinciosilor ajutorul haric al lui Dumnezeu.Au fost asezate si anumite persoane pentru a safarsii serviciul divin: la inceputuri a fost Apostolii, iar apoi succesorii lor -episcopii, preotii, diaconii .De acum in timpurile apostolilor, serviciul avea o anumita structuraEl se compunea din rugaciuni ,cantari religioase, citirea cuvantului lui Dumnezeu, predici si savarsirea tainelor, in deosebi a tainei sfintei impartasanii.Oranduirea difinitiva a serviciului divin crestin au stabilit-o in timpurile succesorilor apostolilor -a parintilor si invatatorilor Bisericii.
ISTORIA LOCAŞULUI SFÂNT ,PAROHIA
Date istorice precise privind constructia Bisericii din Gaşpar nu sânt.A fost ridicată de mesteri zidari, tâmplari din orasul Moghiliov-Podoliskii de peste Nistru spuneau unii din batranii satului.Carcasul si peretii sunt imbracati cu lemn tare de stejar vopsita in galben.In arhivele bisericii, care putine sau pastrat pana in ziua de azi ,preorul paroh pe atunci scria (anul 1900) pentru cartea de documentare a Episcopiei Chisinaului ca a fost inaltata in anul 1886.Dar in arhiva blagocinii Edinet aflam ca in 1886 sa inceput constructia ei si a fost terminata in 1888.Ultima cifra este mai aproape de adevar ,caci incepand cu anul 1900 in Biserica se pastreaza urmatoarele documente:
1) Cartea de mitrice din 1889.
2)Обыск брачный(de cununii) din 1888.
3)Опись церковного имущество с 1892 года.(Invetarul averii bisericesti)
4)Приход -расход с 1890 года.(Venituri-cheltueli).
Biserica a fost ridicata cu cheltuiala localnicilor dar si un ajutor banesc primit din partea boierului Filip Marcoci din satul vecin Scaeni, daruind tot odata un Policandru si superba Icoana pictata pe pânză"Cina cea de taina" ce se afla si acum deasupra Usilor Împaratesti.
La inceputul sec. trecut Biserica avea un preot -paroh din s.Bârnova, sub numele Gheorghe Popovici.Pe atunci preotul dispunea de casa parohiala si 33de desetine de pamânt.Biserica mai avea o biblioteca,care se complecta mereu cu noi volume de carti si reviste, care se afla acum in muzeul Bisericii si in Biblioteca fostei facultati teologice Sf.Ion Botezatorul din sf.manastire"Nasterea Domnului"s. Zabriceni.r.Edineţ. Biserica a fost sfintita la 21 noiembrie in ziua sf.Arhangheli Mihail si Gavriil ,la care si sa luat hramul acestor sfinti-protectori.
O dovada in plus in favoarea faptului ca constructia a finisat in 1888 si sfintita in acelas an este ca deja la 5 februarie 1889 in biserica sunt inregistrate primele 8 cununii.
La 22 iunie de la Baraboi ,prin Scaeni este adusa la Gaspar sf. Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la sf. manastire Garbovet., facand aici popas si inoptand,.A doua zi drumul a continuat prin satele vecine ,Fantana Alba, Parcova.
Nu se stie din ce pricina, doar dupa 22de ani de la constructia bisericii, parohia avea nevoe de o reparatie capitala. La care sau facut din nou temelia si a inlocuit lemnul temeliei, cu cel din piatra de Cosauti, sa captusit cu cherestea partea de nord al bisericii,sau schimbat podelele,si ramele de la giamuri,sa vopsit acoperisul, sau inoit icoanele, si sau acoperit clopotnita si turnul bisericii cu tabla zincata de la uzinile "Demidov" si "Iakovlev". Atunci gasparenii au strans o suma impunatoare pe acele vremuri 1000de karbovţî , dar era insuficient pentru reparatie ,si ajutor il primesc gasparenii de la Sankt-Petersburg prin intermediul episcopului pe atunci Vladimir.
Gasparenii au mai solicitat un ajutor de la man.Sf.Mormant. Ierusalim ,pe ale carii mosii era amplasat satul Gaspar si Biserica ,dar au primit refuz din cauza nestabilitatii in societatea Basarabeana si cea Rusa.Din indemnul preotului paroh pe atunci pe langa Biserica sa deschis o scoala parohiala de alfabetizare enoriasilor ,si vine in sat primul profesor Csenofond Zaharovici Ocinski.Preoti pe acea vreme au fost Ioan Gusan si Isidor Plamadeală. In 1902 in sat vine un preot tanar de 22 de ani Gheorghe Grimalschi ,care pastoreste turma cel mai longitiv timp pana la 1939.,cand i-a incetat de a bate inima.A fost imormantat in cimitirul satului cu mare jale de catre satenii gaspareni si trei preoti veniti la imormantare. Dupa aceasta turma a mai fost pastorita de mai multi preoti ca Alexandru Levinschi, refugiat in 1944 peste Prut ,apoi deEugeii Sugac pana in 1959 dupa care este inchisa de comunisti pana in 1986 ,la care se redeschide prin numirea preotului Neculai din Bucovina.In decursul anilor 1953-1959 sa schimbat pragul bisericii, fatada exterioara si tavile de scurgere a apeii.Intre anii 1986-1989 se face o reparatie atat exterioara cat si interioara ,cu pictarea din nou a icoanelor si a iconostasului ,si se termina in 1989 prin sfintirea Bisericii de catre I.P.S.Vladimir Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove la 21 noembrie 1989.. Din 1989 pana in 2000 parohia a schimbat 7preoti dintre care cel mai longetiv a fost preotul Seghie Mereacre.Din 13decembrie si pana in ziua de azi anul 2014 al mantuirii Noastre pastoreste turma protoiereul VITALII GRIGORAŞ.
Prin pelindarea si schimbarea a mai multor preoti ai acestui segment de ani in Biserica nu sa facut aproape nimic reparatie ,si nu sa adaugat nimic nou. Odata cu luarea pastoriei ,sa inceput si inoirea lacasului ,sa schimbat fatada bisericii prin inlocuirea cherestlei ,reparatie artificiala a clopotnitei.In interior Biserica sa imbracat cu termoizolator, sa instalat cazan autonom pe gaz la incalzirea locasului si a casei parohiale, .Sau inlocuit sf.Icoane pictate lumesti cu cele canonic bisericesti.
In sf.Altar sa schimbat prestolul cel vechi fiind inlocuit cu altul poleit in aur, atat si jertvelnicul a fast inlocuit ,cat si analoiule(tumbe) suport al sf.Icoane si a sf .Evanghelii.Prin straduinta pr.Vitalii si prin suportul personal sau adus din Fed.Rusa SEMISFESNIC poleit in aur, Sf.Evanghelie de pe Pristol ,sf.Cruce, Vesminte preotesti la diferite sarbatori religioase. Au fost schimbate giamurile ,fiind inlocuite cu termopan, atat si usile. Sa refacut si staretia dupa un stil religios. Gardul vechi in gradina Bisericii sa refacut cu unul contemporan ,si sa pavat gradina Bisericii , au fost saditi copaci decorativi, si straturi de flori sezoniere. Apogeul dintre acestea a fost reconstructia pragului fiind schimbat cu unul extracontemporan.
Biblioteca bisericii a fost imbogatita cu noi carti religioase si de cult, cut si cu un bogat asortiment de icoane.Biserica sa imbogatit si cu STIHIRI(scaune pentru batrani, neputinciosi si char enoriasi). Dar cu aciasta nu sa terminat ,mult mai dorim atat Gasparenii cat si par.Vitalii de a face din Casa Domnului un adevarat Coltisor de Rai
Комментарии